Luister mee naar de ontdekkingstocht van je puber

In de pubertijd ontwikkelt je puber een eigen identiteit. Pubers stellen zichzelf veel vragen, zoals wie ben ik, wat wil ik en hoe zou mijn toekomst eruit moeten zien? Bij deze zoektocht spelen leeftijdsgenoten een belangrijke rol. De mening van de ouders gaat naar de achtergrond en wat vrienden vinden, telt het meest. Dwars en opstandig zijn horen bij het ontdekken van een eigen identiteit. Dus wanneer je puber met paars haar verschijnt, schrik niet. Besef je dat het een fase is.

De zoektocht gaat vaak gepaard met onzekere gevoelens. Dat is erg vervelend voor de puber en ook lastig voor de ouders, omdat die gevoelens vaak niet duidelijk getoond worden. Ze doen zich anders voor en schuilen achter een masker van overdreven vrolijkheid, brutaliteit of onverschilligheid. Het is een kunst voor de ouder om achter deze gevoelens te komen. Deze zoektocht kost de puber, maar ook de ouder, de nodige energie. Dus ja, je ziet ze vaker in deze periode lui op de bank hangen, terwijl ze aan het piekeren kunnen zijn over of ze wel bij de groep horen. Je puber komt op dat moment niet altijd zelf met zijn verhaal. De signalen die ze geven zijn niet altijd duidelijk genoeg. Lastig dus. Je puber ligt op de bank te piekeren en jij vangt niet alle signalen op. Hoe ga je hiermee om? Betrokkenheid en belangstelling tonen bij grote en kleine gebeurtenissen is de manier om je puber te volgen in zijn of haar ontwikkeling en een goed contact met elkaar te houden. Oftewel echt luisteren is de sleutel!

Bekijk de video van onze pedagogen Dieneke en Marieke:

Wat is nu echt luisteren? Luisteren is een vaardigheid die rust en aandacht vereist. Dat kun je bijvoorbeeld op de volgende manier doen:

  • Laat duidelijk merken dat je luistert. Neem even de tijd, ga rustig zitten en kijk je puber aan. In het gesprek laat je door instemmend te knikken en door ‘ja’of ‘hm’ te zeggen, merken dat je de puber volgt. Probeer altijd tijd en aandacht aan je puber te geven wanneer hij/zij het initiatief neemt om een gesprek te starten. En als dit niet lukt, geef dan duidelijk aan wanneer je wel tijd hebt.
  • Geef niet direct je eigen mening. Probeer meer te luisteren en minder te zeggen. Luisteren betekent ook dat je het verhaal van je puber serieus neemt. Het is belangrijk dat je niet meteen met je eigen mening verwijten of goedbedoelde oplossingen komt.
  • Stel korte vragen als: Hoe ging dat? En toen? Vertel eens? Wat bedoel je? Door vragen te stellen stimuleer je je puber om door te gaan met zijn of haar verhaal. Zo kom je erachter welke gevoelens er werkelijk achter het gedrag schuilen.

Samen iets doen is ook aandacht. 
Het lijkt erop dat er in Nederland een echte praatcultuur heerst. Zo lijkt het alsof praten overal de oplossing voor is. Maar niet alle pubers staan open voor dit soort gesprekken en niet alle ouders zijn vanuit hun eigen opvoeding gewend om veel met hun kind te praten. Samen dingen doen is ook een hele goede manier om met je puber in contact te komen en verbondenheid te voelen. Tijdens een gezamenlijke bezigheid of activiteit is het vaak gemakkelijker om  van gedachten te wisselen en te horen wat je puber echt bezighoudt. Dus ons advies is: Ga samen iets doen!

Deze informatie is onderdeel van onze online pubercursus, de Puberchallenge. Bekijk hier meer informatie en meld je direct aan.

Vind je de informatie op deze pagina interessant?

Heb je een vraag aan ons? Geef dan je mailadres en/of telefoonnummer door zodat we met jou in contact kunnen komen.